Tuesday, 23 April 2019

Pes masakan: Homemade

Assalamualaikum,

Just nak share cara saya buat homemade pes. Buat banyak2 lepas tu bekukan. Nak masak ambil 1 bekas. JANGAN letak dalam 1 bekas besar. Bahan yang dah de-frost tak boleh di bekukan balik, takut tercemar, banyak bakteria. Sebab tu saya guna bekas kecik..sekali guna je. Cara ni bukan sahaja cepat, tapi mudahkan urusan harian kita terutama ibu2 bekerja.

Cara saya bekukan bahan masakan:

Walaupun kedai depan rumah, saya jenis yang suka prepare bahan masak macam ni. Senang kalau balik office lambat terus je grab. 

Ni bahan2 untuk buat sup/tomyam. Saderi + halia basuh bersih & potong2. Masuk dalam bekas kecil .. masukkan air.. letak kat tempat sejuk beku. Nak masak masukkan 1 bekas dalam sup/tomyam. Daun sup & daun bawang pun sama..sekalikan je.

Cili kecik, daun limau, kaun kunyit pun saya basuh bersih..keringkan letak dalam bekas ( tak perlu letak dalam bekas ada air)… nak guna amik.

Daun kari, basuh bersih pastu keringkan. Dah kering masukkan dalam bekas letak bhgn chiller peti ais. Daun kari lama2 akan jd kering ... color berubah jadi mcm daun basil tapi masih boleh digunakan. 

Saya susun mcm tu..senang kan nak guna. bekas kecik tu beli kat DIY.









Ni cara saya simpan bahan basah. Letak dalam bekas plastik lutsinar.. senang nk tgk. 1 bekas utk sekali masak, asingkan mengikut kegunaan harian supaya tak membazir. Bab ni mesti mak2 dah faham kan keluarga makan berapa banyak. Saya pek utk sekali makan sebabnya jenis lauk lunch jarang bawa sampai ke malam. Menu malam selalunya goreng2, roti & salad. Bhn basah baru letak kat belakang.. ambik bhn basah yg lama kalau nk masak. Konsepnya guna bahan yang dah lama beli.. kalau tak ingat letak tarikh.






.














1. PES SAMBAL CILI KERING

Pes sambal cili kering untuk goreng2 (nasi/mee/mihun). Boleh juga guna untuk masak lauk. 

* untuk nasi goreng, nak sedap tumbuk ikan bilis masukkan dalam sambal.
* untuk mee/ke teaw grg masukkan kicap ABC dalam pes sambal
* untuk mihun goreng tumbuk udang masin, campurkan dalam pes sambal lepas tu letak         serbuk kunyit skit

Cara2 : Bawang merah + bawang putih (banyak). Tumiskan bawang, masukkan cili blender. Goreng sampai naik minyak masukkan gula kabung, sos tiram, sos tomato.

Contoh masakan pes ni :
Macam sambal udang bezanya tak pedas, ade rasa masam tp bukan sweet & sour.




Pes Cili kering.








#Pes sebelah kiri, color merah berminyak, itu yg dah masak… yg pudar sikit belum masak.
- Pes ni wajib buat banyak sebab kebanyakkan masakan masukkan cili pes.
- Masakan mengunakan pes ni : sambal, paprik, masak merah, asam pedas, nasi grg, mee grg dan seangkatan.

Cara saya: 
  • Bahan : Cili kering, bawang besar, bawang putih, minyak
  • Cili kering potong2..rebus.
  • Kisar dengan bawang merah & bawang putih (tak nak pedas lebihkan bawang besar)
  • Kisar dengan sedikit air rebusan cili + minyak (kisar dgn minyak untuk haluskan biji cili)
  • Bahan kisar ni masukkan dalam bekas kecik lepas tu bekukan.
  • Cara lain, cili kisar ni saya masak terus - tumis bawang merah, bwg putih. Dah naik bau masukkan cili kisar (minyak banyak-supaya cepat masak). Masak sehingga terbit minyak. Pes ni simpan dalam bekas kecik. Pes yang dah siap masak boleh letak bahagian bawah peti ais, tahan lama sbb dah masak. 
  • Balik kerja, saya cedok je dari bekas tadi. Contoh buat nasi grg, cedok banyak mana yg kita nak, masukkan ikan bilis yang dah ditumbuk.. grg & kacau, buh nasi dan garam.. dah. Kejap je siap. Memang jimat masa. Kadang2 sempat buat 2 menu.. nasi grg dengan macaroni. Saya  jenis yang suka variety dalam makanan..maklumla anak2 suka makan.



Ni contoh pes - sambal sotong kering.


2. Pes cili kampung/cili kecik






Untuk pes cili hidup, saya gunakan cili hijau dan merah (cili besar + cili kecik..xde lak dalam pic)





- Masakan menggunakan pes ni : Masak lemak, nasi grg, ayam masak cili

Cara saya:
  • Bahan : Cili padi (tak kisahla cili biasa/ cili kampung), kadang2 saya campur cili besar dgn cili kecik, cili merah dengan hijau
  • Blender dengan bawang merah & bawang putih
  • Masak atas api sampai kering.
  • Biar sejuk, masukkan dalam bekas kecik - frozen.

Contoh: udang masak lemak dengan peria.
letak pes, serai, santan, peria (dah rebus).. peria dah masak masukkan udang & asam keeping sikit.

3. Pes ikan bakar

- Untuk bakar2 - ikan, ayam, seafood 

Cara saya:
  • Bahan: Cili kering, serai, cili besar merah, halia 
  • Blender semua bahan dengan sedikit air + minyak.
  • Simpan dalam bekas2 kecil.
Nak masak, boleh perap bahan (30 min) sebelum bakar.

4.  Pes rendang

- Semua jenis rendang

Cara saya:
  • 2 jenis rendang : Rendang cili api/ rendang cili kering
  • Bahan : Cili kering, halia, lengkuas, serai - blender dan masak sampai naik minyak.
  • Semua bahan di atas blender dan simpan dalam bekas kecil.
Pes rendang cili padi yg belum masak

Pes rendang cili kering yang dah masak-nak makan masukan bhn basah je. Sebab tu balik rumah jam 6 pun masih sempat nak buat rendang. Tambah2 ada pressure cooker lagila memudahkan kerja.

Contoh rendang daging.
- Nak masak panaskan pes, masukan daging..biar daging masak, masukkan kerisik, santan, daun kunyit - siap



5. Pes kari ayam/daging

- Pes kari ni paling memudahkan kerja, tambah2 nak puasa ni
- Saya pakai kari Babas, Alagapas..kadang2 campur je

Cara saya:
  • Bawang besar-1/2 biji & bawang putih-2biji blender 
  • Serbuk kari ayam/daging (pek besar) campur dengan  bawang blender & santan (3 sudu)
  • Panaskan kuali, tumis 3 sekawan, buah keras-2biji ketuk, bawang besar 1 biji & bwg putih 4 biji (hiris halus) & daun kari.
  • Naik bau masukkan kari yang di campur dengan bawan blender & santan tadi - tumis sampai naik minyak
  • Dah sejuk br letak dalam bekas2


  • Kalau nak guna keluarkan pes dari frozen letak tmpt chiler -malam sebelumnya supaya xde la keras kan.
  • Balik ofis je masukkan pes dlm kuali tambah air skit, dah menggelegak masukkan kentang & ayam, ayam dah lembut masukkan santan, garam - siap.

6. Pes Kari ikan/seafood

- Masak kari ni selalunya saya masak time cuti, barula best kan layan kari kepala ikan. Buat pes siap2 supaya cepat masak sebabnya kalua kari ikan wajib tumis sampai naik minyak.

Cara saya: 
  • Bawang besar-1/2 biji & bawang putih-2biji blender 
  • Serbuk kari ikan (pek besar) campur dengan  bawang blender & santan (3 sudu)
  • Panaskan kuali, tumis bawang besar 1 biji & bwg putih 4 biji (hiris halus) & daun kari.
  • Naik bau masukkan kari & air asam jawa - tumis sampai naik minyak
  • Dah sejuk br letak dalam bekas2


  • Kalau nak guna keluarkan pes dari frozen letak tmpt chiler. Letak chiler malam sebelumnya supaya time nak masak tu tak delah sibuk nak de frost kan. 
  • Balik ofis je masukkan pes dlm kuali tambah air skit, dah menggelegak masukkan terung & bendi, dah lembut masukkan ikan, santan, garam & tomato - siap.
Ni kari ikan yg saya masak - kari ikan mayong & kepala ikan merah, mmg senang la pakai pes. Kejap je da siap.




6. Pes Mushroom soup

- Mula buat pes mushroom soup ni sbb baby dah 7m, nak try menu baru.
- Saya google je menu ni, pastu olah dengan bahan yg ada kat rumah

Cara saya:
  • Saya pakai cendawan segar, ni 3 in 1, beli kat Sunway Mall.
  • Bahan : Bawang holland 1/2 biji, bwg putih 5 biji, daun saderi, - cincang, unsalted pure butter, susu FM( utk baby 7m) atau susu kotak/full cream , tepung gandum 2 sudu dicairkan dengan air, stok ayam (homemade)
  • Tumis bawang holland, bwg putih & saderi - sampai naik bau
  • Masukkan cendawan yg dipotong nipis
*saya masak agak2 je, cendawan tu jangan letak banyak sebabnya bila blender akan kluar bau cendawan yg sangat kuat. Anak2 suka je..cuma bg saya bau tu mmg kuat.
  • Dah masak tutup api, biar sejuk lps tu blender
  • Dalam kuali yg sama, masukkan stok ayam, susu FM baby yg dicairkan ( 1 mangkuk kecik ) , klu anak besar letak susu full cream & tepung yg dah dicairkan- kacau selalu sampai pekat
  • *sentiasa kacau, klu biar nnti tepung akan jd ketul2
  • Dah mengelegak skit masukkan mushroom yg blender tadi, biar mengelegak tutup api
  • Biarkn sejuk dulu baru asingkan dalam bekas2 kecil
- ni saya asingkan bekas ice cube kecik untuk baby, yg besar untuk family


Antara masakan pakai mushroom soup:

Macaroni 
- Nak masak makesure keluarkan mushroom soup frozen malam sebelumnya
- Tumis bawang putih, masukkan daging cincang & sosej, daun Bay 
- Masukkan stok ayam (homemade,stok ni mmg sentiasa ada-sy letak dlm bekas2 kecik)
- Masukan pes mushroom, susu fullcream , masukkan macaroni, perasakan dgn garam..kacau2 dah siap
- Nak makan tabur sikit cili flakes & parsley






































No comments:

Post a Comment

RPP FRASER'S HILL

Book sama dengan RPP Pangkor. Survey masa tu tengok ade kosong terus je bayar. RPP ni macam pisang goreng panas. Lambat sikit je habis. Allh...